Eroosio

Eroosiolla tarkoitetaan hampaan kiilteen kulumista happojen vaikutuksesta. Happoja saadaan yleisimmin ruuasta ja juomista, kuten hedelmistä, marjoista, energiajuomista, mehuista ja limonadeista. Yleisin juomista ja ruuasta saatava eroosiota aiheuttava happo on sitruunahappo. Sitä on myös kaikissa light-juomissa. Lisäksi kasvisruokavalio ja etikkaiset tuotteet altistavat eroosiolle.

Nykyisin eroosio lisääntyy erityisesti nuorten keskuudessa ruokavaliomuutosten ja jatkuvan napostelun seurauksena. Syljen erityksen aleneminen pahentaa eroosiota koska syljen vaikutuksesta happo puskuroituu ja sen vaikutusaika lyhenee.

Happoa voi nousta suuhun myös vatsasta refluksitaudin tai närästyksen seurauksena. Toistuva oksentelu voi myös olla eroosion syynä.

Eroosiovauriot ovat synnyttyään pysyviä. Hampaan kiille ohenee, himmenee ja erityisesti etuhampaiden kärjet muuttuvat läpikuultaviksi ja lohkeilevat. Eroosion vaurioittama hammas on usein vihlova ja arka erityisesti kylmiä juomia ja ruokia nautittaessa. Pitkälle edennyt eroosio aiheuttaa myös purennan madaltumista.

Tärkeintä eroosion hoidossa on vaurioiden etenemisen pysäyttäminen. Ruokavaliosta karsitaan eroosiota aiheuttavat tuotteet ja närästystä hoidetaan tarvittaessa lääkkeillä ja ruokavaliomuutoksilla. Hampaiden vihlontaa voidaan helpottaa vihlovien hampaiden suunhoitotuotteilla. Eroosiosta kärsiville on saatavilla myös omia suunhoitotuotteita, kysy lisää apteekista.

Muita vinkkejä:

-Syö säännöllisesti 5 kertaa vuorokaudessa ja vältä napostelua ruokailujen välissä. Katkaise happohyökkäys ruokailun jälkeen ksylitolilla tai juustopalalla.

-Syö marjat ja hedelmät sellaisenaan ruokailujen yhteydessä. Pureskellessa syljen eritys lisääntyy ja happovaikutus on pienempi. Käytä maitotuotteita mahdollisuuksien mukaan saman ruokailun aikana.

-Vähennä alkoholin käyttöä, monet alkoholijuomat ovat hyvin happamia.

-Älä pese hampaita heti nautittuasi happamia ruokia tai juomia. Pese hampaat pehmeällä harjalla kahdesti vuorokaudessa käyttäen fluorihammastahnaa.

-Tarkista juomista sisältävätkö ne lisättyjä happoja. Myös jotkin makukivennäisvedet sisältävät sitruunahappoa tai sen johdannaisia. Hiilihappo ei ole eroosiota aiheuttava, eli hiilihapotettuja vesiä voit nauttia turvallisesti.

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/eroosio-hammaskiilteen#.YDd1PugzY2w

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/ajankohtaista/ajassa/tiedote-hampaita-kuluttava-eroosio-yleistyy-miten-sita-voi-estaa#.YDd5b-gzY2x

https://www.kaleva.fi/hammaseroosio-on-yha-yleisempi-suomessa-ja-vaurio/1694339

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00015

avainsanat: hampaiden kuluminen, hampaiden lohkeilu, vihlonta, happamat juomat, refluksi, närästys, kuopat hampaissa