Turvotus kielessä ja/tai nielussa

Jos turvotus on laaja kielessä ja nielussa ja se on ahtauttamassa hengitysteitä, on lääkärin hoitoon hakeuduttava välittömästi!

Kyseessä voi olla allergisen reaktion aiheuttama angioedeema.

Turvotukseen voi lievästi auttaa hydrokortisonitabletit (kyypakkaus 50mg) tai kylmällä hautominen. Jos käytössä on adrenaali-injektio (Epipen tai Epipen Jr) tätä voi käyttää ensiapuna, mikäli hengitystiet uhkaavat ahtautua.

Jos turvotus on lievää voi seurata tilanteen korjautumista  2-3 päivän ajan

Kielen tai suun limakalvojen/huulien turvotus voi johtua allergisesta reaktiosta. Jos turvotus on lievää kokeile vaihtaa hammastahnaa ja jätä mahdollisesti käyttämäsi suuvedet pois käytöstä. Myös kosmetiikkatuotteet huulien alueella voivat aiheuttaa allergiaa. Voit kokeilla helpottaako suun huuhtelu useamman kerran päivässä suolavedellä ( 1 tl suolaa lasilliseen vettä) 

Allergisen reaktion suuhun ja huuliin voi aiheuttaa myös ruoka-aineallergia (esim pähkinät), lääke tai hyönteisen pisto. Tällaiseen turvotusreaktioon eli angioedeemaan liittyy usein myös ihon urtikaria eli nokkosihottuma ja kutina. Turvotus ja ihottuma häviävät yleensä 1-3 vrk aikana. Jos angioedeeman epäillään aiheutuneen ruoka-aineesta on syytä hakeutua lääkäriin allergiatestauksiin lähiviikkoina.