Rakkula

Jos rakkulat ovat hyvin kipeitä ja laajalla alueella hakeudu hammaslääkärin vastaanotolle seuraavana arkipäivänä. Muussa tapauksessa voi oireita seurata kahden viikon ajan.

Kipeiden rakkuloiden aiheuttajia on useita. Useat virukset voivat aiheuttaa rakkuloita, esim herpesvirukset. Huuliherpes eli herpes simplex voi aiheuttaa ensimmäisen kerran tarttuessaan laaja-alaisen koko suun alueen kattavan kipeän tulehduksen. Hammaslääkäriltä saat tarvittaessa apua . Ensiapuna voi käyttää desinfioivaa klorheksidiini-suuhuuhdetta (esim Paroex) 

Vesirokkovirus, varicella zoster, jää aina ensi-infektion jälkeen pysyvästi elimistöön selkäytimen hermosoluihin. Se voi aiheuttaa myöhemmin vyöruusun (herpes zoster), jonka oireet esiintyvät aina toispuoleisesti. Esiintyessään kasvohermon alueella vyöruusu voi aiheuttaa rakkuloita myös suuhun ja nielun limakalvolle. Tähän voi tarvita viruslääkityksen, josta hammaslääkäri voi kirjoittaa tarvittaessa reseptin.

Mikäli rakkula on paikallinen, pienehkö, punareunainen rakkula, kyseessä voi olla afta. Afta tulee usein limakalvolle, joka on rikkoontunut jostain syystä. Afta paranee itsestään noin viikossa, mutta voi tarvita lääkitystä jos on hyvin arka ja haittaa esim syömistä. Apteekista saa ilman reseptiä esim Aftab-tabletteja ja Afta Clear-geeliä aftan suojaksi.

Rakkulan taustalla voi olla myös mukoseele eli pienen sylkirauhasen tukkeumasta aiheutunut syljestä muodostunut rakkula, joka yleensä parantuu muutamassa päivässä itsestään.

 Mikäli rakkulat ovat kovin isoja, laajalle alueella levinneitä ja/tai hyvin kipeitä, kannattaa hakeutua mahdollisimman pian hoitoon hammaslääkärin vastaanotolle. Oirekuvasta riippuen hammaslääkäri ohjaa tarvittaessa korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille.