Kirvelyä/polttelua ja kipua (ei haavaumia eikä limakalvorikkoa)

Jos oireilu ei parane muutamassa päivässä hakeudu hammaslääkärin vastaanotolle.

Suun limakalvojen ja kielen kirvelyä voivat aiheuttaa useat eri syyt. 

  1. Jos limakalvoilla on vaaleaa katetta, jonka alta raaputtamalla paljastuu punoittava alue, voi kyseessä olla suun sieni-infektio. Jos olet syönyt viime aikoina antibioottikuurin tai sinulla on jokin vakava yleissairaus, voi sieni-infektio olla todennäköinen vaihtoehto. Myös proteesien alla voi olla punoittavaa sieni-infektiota.
  1. Jos limakalvoilla on vaaleaa verkkomaista tai plakkimaista juostetta, joka ei lähde raaputtamalla pois ja mahdollisesti myös punoitusta, voi kyseessä olla iho- ja limakalvosairaus nimeltään lichen planus eli punajäkälä. Tämä on krooninen sairaus, johon liittyy pahenemisvaiheita. Punajäkälä ei yleensä parane, ja hoitomuotona on hammaslääkärin ohjaama oireenmukainen hoito. Mikäli lichenmuutos on ollut aikaisemmin rauhallinen ja alkaa myöhemmin poltella ja kirveltää, voi kirvelyn syynä olla punajäkälän päälle tullut sieni-infektio. Infektio pitää tässä tapauksessa hoitaa hammaslääkärin määräämällä sienilääkkeellä ensin ja jos oireet jatkuu, hoitoa voidaan jatkaa kortisonilääkityksellä.

3. Suupoltteessa on polttavaa, pistelevää ja kivuliasta tunnetta poskissa ja/tai huulissa ja kielessä. Suu voi tuntua myös kuivalta. Suupoltteeseen voi olla useita syitä. Suupoltetta esiintyy keski-ikäisillä ja ikääntyneillä naisilla viisi kertaa enemmän kuin muilla väestönryhmillä. Mikäli suu on hyvin kuivan tuntuinen voit kokeilla apteekista saatavia kuivan suun tuotteita. Hammastahnaa voi kokeilla vaihtaa  tuotteeseen, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia (vaahtoava aine) (esim apteekeista saatava Apteq tai Salutem).

Mikäli kipeät limakalvot haittaavat syömistä ja elämänlaatua, on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Tällöin on tärkeää huomioida ja poissulkea myös muut mahdolliset suun alueella kipua aiheuttavat tekijät.